Kjøp av valp 🙂
Å kjøpe valp er ikke alltid like enkelt. Spesielt ikke dersom du ønsker å kjøpe en frisk, velfungerende, sosial og vakker valp. Men dersom du setter deg litt inn i det å kjøpe hund før du begynner å lete etter oppdretter og valp, har du større sjanse for å lykkes.
Kjøp aldri valp på impuls. Først og fremst er en valp helt avhengig av ditt stell både som liten og ikke minst i 10-12 år fremmover. En valp er ikke et leketøy som du kan legge bort når du er lei den. Og snart er den lille valpen ikke søt og liten lenger, men en voksen hund. Dessuten bør du i forkant av valpekjøpet sette deg grundig inn i hvilken rase du skal velge og ikke minst hvilken oppdretter du skal kjøpe valp fra. Tenk derfor grundig hva du har tenkt å bruke hunden din til og prøv å finne en rase og ikke minst foreldredyr som du tror har de egenskapene du er på jakt etter.
Kjøp aldri en redd, sky eller syk valp. Kjøp heller aldri en valp som er yngre enn 8 uker. Unngå valper som har vokst opp med liten daglig nærkontakt med mennesker og i et veldig skjermet miljø. Valper trenger daglig, positiv kontakt med mennesker for å bli sosiale og de må kunne takle litt liv og røre for å raskt gli inn i en vanlig familie. Hunder som hele tiden er ute i en kennel får ikke samme erfaringer og sosialisering som valper som får være en del inne sammen med oppdretter og dens familie.
Nkk`s Kjøpekontrakt.
Denne kontrakten kan de som vil bruke, NKK er ikke ansvarlig for hva som skrives i kontrakten.
Link her : Kjøpekontrakt NKK.
Raseklubben har satt opp noen punkter som kan være til hjelp for deg som skal kjøpe valp.
Fòrvert
Skal du være fòrvert for en oppdretter er det andre kontrakter som gjelder. En fôrvertavtale innebærer at fôrverten overtar hunden uten betaling, mens oppdretteren forbeholder seg eiendomsretten inntil hunden har hatt et avtalt antall kull/valper/paringer- eventuelt nådd en avtalt alder. Når betingelsene er oppfylt overføres eiendomsretten til fôrverten og avtalen opphører. Dersom valpekjøper betaler hele eller deler av kjøpesummen er det ikke å regne som en fôrvertsavtale men som et sameie, og vanlig kjøpsavtale benyttes. NKK`s fòrvertsavtale finner du her . Les gjerne de 2 siste sidene, der står mye god informasjon.
Ta kontakt med oppdrettere om du er interessert i å være fòrvert.