Helsen til vår vakre rase 🙂

Vi har noen tilfeller av sykdommer på kleinspitz. Og for at vi skal prøve å ta tak i dette før det blir for sent har Raseutvalget og Sunnhetsutvalget satt sammen noen avelsanbefalinger slik at vi starter med kartleggingen av sykdommer på rasen vår før det er for sent. De sykdommen som vi vet det er tilfeller av vil bli beskrevet under her med link til veterinær klinikker med en bredere kunnskap om sykdommen.

Siden rasen vår er så ung her i Norge som den er vil vi gjerne holde den så sunn og frisk som vi bare kan. Alle raser i Norge er underlagt NKK`s retningslinjer for sunnhet og helse.

Våre avlsanbefalinger er pr i dag ingen krav men en anbefalings for å prøve få alle som avler kleinspitz kull til å gjøre sitt beste for rasen ved å teste foreldredyrene. Våre anbefalinger er :

  1. Hunder som skal brukes i avl bør ha minimum 1 Exellent eller 2 stk Very Good etter fyllte 9 mnd på offisiell utstilling, før parring.
  2. Hunder som skal brukes i avl skal sjekkes for Patella luksajon hos godkjent veterinær før første parring , tidligst ved fyllte 12 mnd. Fra 01.03.2021.
  3. Hunder som skal brukes i avl bør øyenlyses før første parring.

Patella luksasjon :

er en tilstand der kneskåla (eller patella) flytter seg utenfor den furen på lårbenet som den normalt skal ligge inne i.
Denne luksasjonen kan være medial (på innsiden) eller lateral (på utsiden) av kneet. Hos små hunder er medial (innover) luksasjon vanligst, hos store ser vi vanligvis lateral (utover) luksasjon. Det typiske vi ser ved patellaluksjon er at hunden innimellom hopper på tre bein, for i neste øyeblikk å gå normalt.

Legg Calve-Phertes :

er en hofteleddssykdom. Tilstanden er karakterisert røntgenologisk som en avflatning av lårhodet. Hofteleddet består av hofteskålen (acetabulum) og lårshalshodet (caput femoris). Selv om man fremdeles ikke har funnet årsaken til hvorfor sykdommen oppstår, er blodtilførselen til lårhodet en viktig faktor. Hos mennesker er det flest gutter som får LCP, mens hos hunder har ikke kjønn noe å si for om man utvikler sykdom eller ikke.

Black Skin Disease / Alopecia X / BSD : 

Alopecia x er en arvelig sykdom som gjør at hunden mister pels og får hårløse områder i huden. Man vet at alopecia x er arvelig og skyldes at hårsekkene blir værende i hvilefase, men det er fortsatt uklart hvorfor dette skjer, derav navnet alpoecia x. En teori er at det skyldes forstyrrelser i hypofysen i hjernen eller cushing som ikke slår tydelig ut på blodprøve.